Til forsiden
26. april 2024
















Udskriv sidenEn side tilbage
 
Et øjeblik.

Før i tiden kunne man ryge en cigaret for at få et lille pusterum i hverdagen.

Det er ikke mere så moderne.

I stedet tager flere mennesker sig en pause på en anden måde.

De vender sig indad med en eller anden form for meditation, især den, som kaldes Mindfulness. Det betyder simpelthen at være helt og fuldt til stede med eller ved noget, for eksempel ens åndedræt. Det at være helt og fuldt til stede ved noget og så øve sig i ikke at have en mening om det er en af grundøvelserne i meditation.


For når vi begynder at mene noget, at bedømme noget eller blive bedømt bringer det vores nervesystem ud af balance. Det kan vi klare en tid, som når vi skal til eksamen, men hvis det er en generel tendens hos dig eller hvis du altid har trang til eller føler dig tvunget til at være aktiv eller optaget af noget udenfor dig selv. Så mister du balancen mellem aktivitet og hvile.

Hvis man vil finde en generel accepteret måde at vende sig bort fra den ydre verden på, er det at strikke eller lyst-fiske et fornuftigt valg. Andre mennesker kan se, man er beskæftiget med ”noget” og man forstyrrer dem derfor ikke. Det er en såkaldt almindelig godtaget form for meditation blandt os mennesker.


Vi søger på en eller anden måde at skaffe os vore frirum på legal vis – og det er simpelthen, fordi vi har brug for dem. Vi har brug for en pause som modvægt til det resultat- og for nogen præstations-orienterede liv, vi i dag fører.

Vores nervesystem har brug for at ”komme sig”, at regenerere. Dette indre system regulerer blandt mange andre ting vores blodtryk, varme-kulde, hormonbalancen, sexlysten og følelserne. Når vi er ude af balance aktiveres den gamle del af hjernen, der hvor vi blot overlever. Når vi er i den tilstand. så oplever vi, at der er fare på færde, osse selvom der ikke er det. Så reagerer vi automatisk med, at vi skal flygte eller angribe. Og bliver det ved over en længere periode, så kan man bl.a. få forhøjet blodtryk og for eksempel nemt udvikle stress og/eller depression.

For når der ikke er nogen reel ydre fare, som vi kan reagere på, vender vi angrebet indad og går i krig med vores immunsystem, med vores helbred. Det er et ur-gammelt mønster i den del af hjernen, der kaldes krybdyrhjernen, som der skal bevidste handlinger til for at ændre.

Man kan med held bruge meditation og selvreflekterende spørgsmål til at rydde op i disse destruktive mønstre. Gennem de sidste 10 år er der blevet forsket meget i meditation, og på hvilken måde den påvirker os mennesker, vores nervesystem og psyke. Det viser sig, at meditation påvirker vores immunsystem, hukommelse,

hormonbalance og følelsesmæssige tilstand i positiv retning. Bare 10 minutters meditation har en direkte effekt på stress-hormonet cortisol, som frigives af binyrerne og som er betændelses-fremmende og generelt sygdoms-skabende. Om kort tid kommer der forskning fra Århus Universitet, som blåstempler, at Mindfulness i en kombination med psykologi kan lindre og behandle netop disse lidelser.


Som modvægt til hjernen og den fornuftsmæssige måde at leve og vælge i sit liv

har vi hjertets måde at være tilstede i verden på. For eksempel er evnen til at

værdsætte og vise sine medmennesker næstekærlighed stressnedsættende, det

mindsker den indre tankedialog og giver een en følelse af velbehag, tilfredshed og glæde. At flytte sin bevidsthed fra en hjerneopmærksomhed til en hjerte-hjerne opmærksomhed kræver bevidst arbejde - et dagligt arbejde - i form af en indadvendt opmærksomhed, som på længere sigt bevirker, at hjertet vil kræve sin plads i ens tanker, følelser og de relationer man har til andre mennesker. Det betyder, at man vælger med en større grad af kærlighed og accept af sig selv og som en naturlig følge så osse af andre mennesker.


For 35 år siden fik jeg kendskab til sansetræning og lettere former for meditation og vidste intuitivt, at det var vigtigt for mig. Jeg hedder Hanne Beyer Iversen, er uddannet fysioterapeut og drama og meditations-lærer. Jeg kommer fra Sønderjylland og har de sidste 15 år haft en alternativ fysioterapi-klinik på en ø i Grækenland. Her arbejder jeg med og udvikler meditationer og kreative helbredelses-metoder, hvor jeg blandt andet inddrager naturen og troen.

Min vej til dette er gået gennem sygdom. Jeg fik astma, som jeg kurerede med meditation, drømmetydning og psykoterapi.

Med læren om at, ”det, der er i vejen, er vejen”, tænkte jeg, at lungerne var hjerte-området i kroppen og derfor var astmaen en invitation til at lære dette sted bedre at kende. Jeg lærte, om det at lytte med hjertet, dels til mig selv, men også til andre.

Derfra fik jeg modet til at gå i min retning, til at følge min vej, til at følge mit hjerte.

Den metode og holdning til livet, jeg lærte og som jeg bruger i dag er noget af det, jeg giver videre til andre.


Som begynder i meditation får man hos mig, udover det jeg har skrevet om, en dyb kontakt til kroppen og til ens livsenergi, ens tanker, følelser og til det kreative rum, der findes i ens indre og mellem os mennesker. Man har muligheden for at lære at være nærværende og til stede med alle ens sanser hos sig selv, hos en anden og i selve relationen mellem sig selv og et andet menneske. Man lærer et skridt i retning af at lytte med hjertet.


En enkel lille Mindfulness-øvelse, som du nemt selv kan lave derhjemme er,

at du bringer din opmærksomhed til dit åndedræt.

Mærk den kølige luft, der flyder ind gennem næsen og den varme luft,

der flyder ud gennem munden.

Mærk brystet og maven der hæver og sænker sig.

Og vær opmærksom på, om du begynder at vurdere måden, du trækker vejret på.

Byd tankerne velkomne og så forsøger du at slippe dem.

Og så bringe din opmærksomhed mere og mere ind i åndedrættet.

Er du interesseret i at læse mere om forskningen indenfor hjertets kraft og muligheder, så se på www.heartmath.org

Og så er der tid til en pause.

Hanne Beyer Iversen


Ferie og fordybelse Urkraft og Meditationurkraftmeditation@gmail.com